NASLOV SEMINARJA:

LIKOVNI MATERIALI IN TEHNIKE 4

Seminar zajema področje risanja.

Posvetili se bomo risarskim tehnikam in materialom ter spoznali načine, kako risbo umestiti v proces poučevanja pri mlajših otrocih in učencih na razredni stopnji.

Na praktičnih primerih bomo razčlenili postopke dela ter se osredotočili na pasti in probleme, ki se ob tem pojavljajo. Spoznali bomo na alternativne tehnike ter izraznost in funkcionalnost risarskih materialov, uporabnih za predšolske otroke in učence razredne stopnje.

Seminar je zasnovan pretežno na praktični delavnici in spoznavanju tehnik na konkretnih primerih. Namenjen  je učiteljem razrednega pouka in vzgojiteljem ter vsem, ki potrebujete tovrstna znanja pri svojem delu.

Risanje, kot najbolj izvorno in intimno izrazno sredstvo likovnosti, je področje, s katerim se otroci v svojem likovnem razvoju najprej srečajo. Otroška risba je lahko v svoji izraznosti kompleksna, ali pa pusta in prazna. Da bomo znali iz otrok izvabiti kar največ, potrebujemo znanje o risarskih tehnikah in materialih.

Pridobili, nadgradili, osvežili, osmislili boste znanje o uporabi risarskih orodij, kot so svinčniki, oglje, tuš, flumastri, ter spoznali tehnike, kako jih uporabljati in kombinirati.

  • svinčnik – osnovne značilnosti tehnike in kaj nam le- ta omogoča; značilnostih svinčnikov, kot osnovnega materiala za risanje; pasteh in problemih, ki se ob uporabi svinčnikov pojavljajo, ter kako jih rešiti;
  • oglje – osnovne značilnosti tehnike in kaj nam le- za omogoča; značilnostih oglja, kot materiala za risanje; praktična predstavitev rabe oglja; razlike v uporabi svinčnikov in oglja; pasteh in problemih, ki se ob uporabi oglja pojavljajo, ter kako jih rešiti;
  • tuš – osnovne značilnosti tehnike ter kaj nam le- ta nam omogoča; značilnosti tuša in ostalih orodji, kot materialov za risanje; pasteh in problemih, ki se ob uporabi tuša pojavljajo, ter kako jih rešiti;
  • flumastri – osnovne značilnosti tehnike in kaj nam le- ta omogoča; značilnostih flumastrov; pasteh in problemih, ki se ob uporabi flumastrov pojavljajo, ter kako jih rešiti; kombinacije tehnik s flumastri;

Pridobljeno znanje bo v pomoč pri izvedbi pouka likovne umetnosti, ustvarjanju z otroki v vrtcu, šoli, prostočasnih dejavnosti …

Temelji na teoretičnem delu ter praktični delavnici, kjer boste preizkusili ideje za uporabo v praksi.

Namenjen  je učiteljem razrednega pouka in vzgojiteljem ter vsem, ki potrebujete tovrstna znanja pri svojem delu.

Na seminarju prejmete potrdilo o udeležbi ovrednoteno z 0,5 točke(8 ur) za napredovanje.

Čas izvedbe:

9.00 – 15.00

Termini: 

sobota, 22. 1. 2022

Kraj:

ZenArt izobraževalni atelje, Vilharjeva 11, Ljubljana

Kotizacija:

80 eur ; plačnik je lahko ustanova, ali pa se prijavite samoplačniško. V ceno je vključena skripta in vsi pripomočki ter materiali za delo.

Mnenja udeležencev:

Obkrožena sem z ustvarjalnim ljudmi. Sama s svinčnikom žal nisem najbolj spretna, zato sem potrebovala veliko poguma, da sem se prijavila na prvo Zen Art-ovo  izobraževanje.
Po letu in pol je za mano že šesti seminar. Priznam, da sem priviligirana, ker mi je v teh časih uspelo. In rezultat? Ali znam bolje risati? Mislim, da ne. Zanesljivo ne tako, kot bi si želela. Pa saj to niti ni cilj Natašinih seminarjev. Dobila sem bistveno več. Postala sem samozavestnejša, strokovno bolj podkovana za delo z učenci in bogatejša za množico idej. Spoznala sem, kaj je bistvo poučevanja likovne umetnosti. Kar je bilo na faksu preslišano, “prešpricano”, pozabljeno in na žalost tudi nikoli povedano, Nataša na nevsiljiv in razumljiv način predstavi in te prepriča, da obvladaš, da je tvoje delo dobro, edinstveno. Tako se počasi tudi razstrupljam in osvobajam Pinterestovih šablonskih idej.
Kaj mi je dal zadnji seminar?  Veselje ob srečanju znanih obrazov, sproščeno vzdušje in polno mapo znanja. 😉 Ideje za nove ure likovne umetnosti  so shranjene! Spoznala sem pestrost in raznolikost risarskih materialov, se naučila uporabljati številne risarke pripomočke in obogatila znanje različnih, tudi alternativnih  risarskih tehnik. Dobila sem odgovore na  številna vprašanja  povezana z motivacijo in aktivnostjo otrok. Več glav pač več ve. In ne nazadnje: Ustvarjala sem. Osnovni risarski elementi so se povezali v izdelke, za katere lahko rečem samo: Uauu!
Ker so srečanja vedno zanimiva, strokovna, sproščena (kar malo terapevtska) in ustvarjalna, to zanesljivo ni bil moj zadnji seminar. Želim še!!!

                                                                                                              Tina T.

Naredila sem nekaj zase, za dušo in se naučila veliko stvari, ki mi bodo v pomoč pri poučevanju likovne umetnosti. Nataša me je opomnila na likovne materiale, na katere kar pozabimo. Prav tako sem se naučila nekaj novih tehnik, ki jih bom zagotovo uporabila z učenci. Seminar priporočam vsem, ki želijo nekaj novega prinesti v svoj pouk in tistim, ki radi ustvarjate.”

 

                                                                                                            Saša H.

Risanje? Ah to obvladam, črte, pike, svinčnik … pridem na seminar in ugotovim, da je risanje veliko več kot samo to. Novo pridobljeno znanje bom kmalu uporabljala v razredu. Komaj čakam. Nataša, hvala za vse zanimive in uporabne ideje. Seminar je bil zelo dober. Priporočam.😊

                                                                                                            Mirjana

PRIJAVA ( po prijavi v kratkem prejmete na vaš e-mail  prijavni obrazec in vse informacije o seminarju)